TEKST- Trodnevni bazni jelovnik-tuđa ideja

 

Izabrati nešto od pobrojanog za svaki obrok, odnosno nije neophodno da sve navedeno pojedemo za obrok.

  1. dan

Doručak: sveža limunada i porcija sezonskog voća, a nakon pola sata – kaša od kuvanog prosa u koju je dodato suvo grožđe, ceđena pomorandža i mleveni bademi.

Užina: tri sata nakon doručka pojesti jabuku ili bananu.

Ručak: riba ili meso (pečeni u foliji), uz zelenu salatu sa rotkvicama i mladim crnim i belim lukom, začinjenu jabukovim ili umeboši sirćetom i maslinovim uljem.

Večera: ražani krekeri, salata od šargarepe i kupusa (može i neko drugo sezonsko povrće).

  1. dan

Doručak: biljni čaj, kriška dinje ili porcija svežeg sezonskog voća, a nakon pola sata – kaša od ovsenih pahuljica, suvog grožđa, cimeta, rogača, meda, mlevenih badema, mlevenog susama i lanenog ulja.

Užina: suve smokve, suve kajsije i orasi.

Ručak: varivo od sočiva i prosa sa lukom, šargarepom, celerom, belim lukom i peršunovim listom (povrće dodati pet minuta pred kraj kuvanja, s tim da se beli luk i peršun dodaju tek kada se jelo skloni sa „vatre“), kao prilog – salata od sveže cvekle i šargarepe, ili bilo koja druga salata od sezonskog povrća.

Večera: integralni hleb sa namazom od avokada, maslinovog ulja i belog luka, zelena salata.

  1. dan

Doručak: sveže ceđen voćni sok, jagode, banana, a nakon pola sata – sojino mleko sa medom, suve kajsije, suve urme i suvo grožđe, ili žitarice sa sojinim mlekom.

Užina: bademi i lešnici.

Ručak: musaka od krompira (skuvanog u ljusci), luka, tikvica i tofua (sojinog sira) – bez preliva od jaja, sveža salata od mešanog povrća, začinjena umeboši sirćetom i maslinovim uljem, a uz jelo može da se posluži i ražani hleb.

Druga varijanta: salata od dva kuvana jajeta (jedno belance „odbaciti“) i krompira kuvanog u ljusci (jede se sa ljuskom), pomešana sa mladim lukom, rendanom šargarepom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, a kao prilog se služi kupus salata (uz ovo jelo se ne konzumira hleb).

Večera: kuglice od integralnog pirinča, dinstanog povrća i peršuna, uvaljane u mlevene semenke susama, sok od šargarepe ili cvekle.

Važna napomena: 20 minuta pre svakog obroka popiti čašu vode!

 

 

Оставите одговор