ТЕКСТ ПСИХОТЕРАПИЈА кроз „туђа уста“ ОДНОСА/ ДИЈДЕ/ ПАРТНЕРСТВА исл- први део

Не гледам телевизију годинама. Ни новине не читам, сем када ми пошаљу неку причу. Ово су три приче о нашим међуљудским и другим односима, поређане редоследом, који је правилан с моје тачке гледишта.
Де Мелова прича: „Damari“: „Pre hiljadu godina, u srednjem veku, papini savetnici insistirali su da se Jevreji proteraju iz Rima. Govorili su da nije u redu što ti ljudu bezbrižno žive u samom središtu hrišćanstva. I tako, formulisan je proglas o izgonu, i izazvao je veliki protest Jevreja, koji su znali da ce , kud god otisli, sigurno doziveti jos gori tretman od onog u Rimu. Zato su preklinjali papu da povuče ovaj edikt. Papa koji je bio pravedan čovek, predložio je da među sobom izaberu coveka koji ce se takmičiti sa njim u pantomimi. Ako taj pobedi, biće im dozvoljeno da ostanu u Rimu.
Jevreji su se sakupili da prouče ovaj predlog. Ukoliko bi ga odbacili to bi znacilo napuštanje Rima. Ukoliko bi ga prihvatili, bilo bi to kao da su vec poraženi, jer nije bilo moguće pobediti u izazovu gde je papa istovremeno i protivnik i sudija. Ipak, morali su da prihvate, i pored toga što nisu znali kako da nađu nekoga ko bi izvršio taj zadatak. Odgovornost da budes krojač sudbine svih Jevreja u Rimu svakome je bila prevelika. Kada je čuvar singoge čuo za ovaj predlog, došao je kod glavnog rabina i ponudio se da prihvati papin izazov. ”Čuvar?”-uzviknuli su ostali rabini kada su čuli za to. ”Apsolutno nemoguće!”. U redu, rekao je glavni rabin, pošto niko od vas nije spreman to da učini, ili on ili ništa. I tako kada vec nije bilo boljeg, poslali su ga da se takmiči sa papom.
Došao je veliki dan, papa je sedeo na prestolu koji je postavljen na trgu Svetog Petra, okružen kardinalima, ispred gomile sveštenika i vernika. Ubrzo se pojavila mala delegacija Jevreja, svi u dugim crnim tunikama, dugačkih brada, na čelu sa čuvaren sinagoge.
Papa se okrenuo da bi se suočio sa čuvarem i duel je počeo.
Papa je svečano podigao ruku i prstom ocrtao krug na nebu. Čuvar je smesta pokazao prstom prema zemlji. Papa kao da se zbunio, i još svečanije je uzdigao prst pravo ka licu čuvara. Ovaj je odlučno uperio tri prsta u pravcu pape, koji ko da je bio zapanjen tim gestom. Na kraju, papa je zavukao ruku pod tuniku i izvadio jabuku, na sta je čuvar zavkuao ruku u papirnu kesu koju je nosio, i iz nje izvadio komad pogače. Papa je tada glasno objavio. ”Predstavnik Jevreja je pobedio. Ukaz o izgonu Jevreja se povlači”.
Jevrejski poglavari okupili su se oko čuvara i odveli ga. Zbunjeni kardinali nagrnuli su oko pape. ”Šta se dogodilo Vas Svetlosti?”- upitali su. ”Nismo uspeli da pratimo tako brzu izmenu pitanja i odgovora”. Papa je obrisao znoj sa čela i odgovorio. ”Taj čovek je vrhunski teolog, pravi majstor duhovnog dijaloga. Ja sam počeo širokim pokretom ruke prema nebu, da bih pokazao kako čitav svet pripada Bogu, a on je pokazao prstom prema zemlji, da bi me podsetio kako postoji mesto koje se zove Pakao, koje pripada đavolu. Tada sam podigao prst da bih ukazao kako je samo jedan Bog. Zamislite moje iznenadjenje kada je on podigao tri prsta da bi podsetio kako se taj jedini Bog pojavljuje u tri oblika, ukazujući time da prihvata naše učenje o Svetom trojstvu! Znajući da je gotovo nemoguce pobediti takvog genijalnog poznavaoca teologije, rešio sam da prebacim duel na drugo područje. Izvadio sam jabuku da bih pokazao kako je, prema nekim novim teorijama, zemlja okrugla, a on je odmah izvadio komad pogače da me podseti kako je, prema Svetom pismu, zemlja ravna. Tada sam morao da priznam da je pobedio”.
U međuvremenu, Jevreji su stigli u sinagogu. ”Sta se dogodilo?” preneraženo su pitali čuvara, koji je nemarno odgovorio. ”Kakvih li gluposti! Zamislite- papa je prvo pokazao rukom da svi Jevreji treba da nauste Rim. Zato sam pokazao dole, da bi shvatio kako uopste ne nameravamo da se maknemo odavde, a on je pokazao prst, kao da mi preti. ’Nemoj da se poigravas sa mnom’. Tada sam podigao tri prsta da mu objasnim kako nam je već tri puta naređivao da odemo iz Rima. Na kraju, kada sam video da vadi užinu, izvadio sam i ja svoju”.

Често заборавимо да исто дешавање именујемо другачије, што не значи да је једно тачно а друго није. Сматрам да о ово треба имати у виду и избегавати суревњивости.

Оставите одговор