TEKST: PRIČA KOJU SAM DAVNO DOBILA, ne sećam se od koga, ODŠTAMPALA, ZALEPILA NA FRIŽIDER I BOČNI ZID BIBLIOTEKE

Džeri je menadžer restorana. Uvek je dobro raspoložen. Kad god bi ga neko pitao kako je, odgovor bi uvek bio ”Da sam bolje ne bi valjalo.” Mnogi konobari u njegovom restoranu dali su otkaz kad je on promenio posao, da bi ga pratili od restorana do restorana.
Zašto? Džeri je umeo da motiviše ljude. Ako je neko od kolega imao loš dan, Džeri je uvek bio tu da ga ohrabri. ”Ne shvatam. Niko ne može biti pozitivan ceo dan. Kako Ti to uspeva?”
Džeri mu je odgovorio: ”Svakog jutra se probudim i kažem sebi: danas imaš dva izbora: loše ili dobro raspoloženje.” Uvek izaberem dobro raspoloženje. Svaki put kad se dogodi nešto loše mogu izabrati da budem žrtva ili da učim iz toga. Ja uvek odaberem učenje. Kad neko dođe i počne da mi se žali, mogu da prihvatim njegovu žalbu ili mogu da izaberem pozitivnu stranu života.”Ali nije uvek tako lako”, rekao sam mu. Da, lako je, rekao je Džeri. ”Sve u životu se vrti oko izbora”. Kad rešavaš raznorazne gluposti, sve je to pitanje izbora. ”Biraš kako ćeš eagovati na situacije”. ”Biraš kako će drugi uticati na Tvoje raspoloženje”. ”Biraš dobro ili loše raspoloženje”. ”Tvoje izbor je kako ćeš proživeti svoj život”.
Par godina kasnije, čuo sam da je Džeri neoprezno zaboravio da zaključa zadnja vrata restorana. Upala su tri naoružana muškarca i jedan ga je ranio revolverom. Srećom, brzo su ga pronašli i Hitna ga je vozila u bolnicu. Šest meseci posle duge i teške operacije, video sam ga ponovo. Pitao sam ga kako je, odgovorio je ”Da sam bolje, ne bi valjalo”. Kada su ona trojica upala u restoran, prvo sam pomislio da je trebalo da zaključam vrata. Kada su me pogodili, dok sam ležao na podu, setio sam se da imam dva izbora: da živim ili da umrem, odlučio sam da živim. Kada me je lik iz Hitne pitao na šta sam alergičan, rekao sam ”na metke”. ”Biram život, molim Vas tretirajte me kao živog” jer sam po njihovim pogledima video da me smatraju umirućim. Nasmejali su se.
Jedina stvar koja je uvek samo Tvoja, je Tvoj stav, koji niko sem Tebe ne može kontrolisati.
Da, baš tako. Da bi to bilo moguće, važna je svenost i bivanje u sadašnjem trenutku.

Оставите одговор