ТЕКСТ: Некад земља радника и сељака а сада земља књигивођа, адвоката, таксиста, свештеника и других мистификованих делатности или фискална каса

Сви помињани облици живота, локације, субјекти и објекти су фикција и наравно, немају везе са реалним животом:

Од 31.јануара када ми је књиговођа субвенцијом обезбедила 28.000 дина за фискалну касу и ја отишла по исту, нисам тренула. Питала је да ли да хоћете у Телетели или у HJ007 – да идем по касу. Рекох све једно ми је, верујем јој. Одох у Телетели и добих касу али за 25000дин. ( касније ћу прву рату платити 1374,00 дин а профактура да одједном платим целу касу је 24035,00 дин). Добродушни лик Тeлетели рече не морате у школу за касу, видећете на ју тјубу. Авај, после пресушавања схватих да каса трeба пин, па лиценцу па сигурносни код. На питања књиговођи, она је одговарала да то није њена дужност. Упoрно сам одлазиле у Телетели и мажореткиње су ме слале, вамо и тамо, па да каса није „закључана“ за нет који није њихов. На крају мепослаше ме у Е- упртаву. Пoраних и позвах. Љубазан глас рече „промените књиговођу“ „ до 01.05. можете да се распитујете, тада почиње рад каса“. Била сам забезекнута, захваљивала сам се за информације које је моја књиговођа трбала да ми достави. Врхунац је да је касу правио „Соко зове Орла“ те да њихови агенти врше инсталитање каса али али али…  и да код њих те касе коштају, od око 13 325+ пдв или на пример 15 999 -23 000 дин. (oва од 23000 дин ми је понуђена у Телетели по цени од 25 000). Нестварно и ко је овде за ретро-спекцију и друге инстанце које још финансијски имају. Људи су узнемирени и траже нове књиговође. Када сам донела доказ да сам исплатила касу, потражих фактуру тј рачун, али ми нису дали. Можда је Телетели од Раје, Влаје или Гаје? Или : дођите да потпишете завршни рачун- ја до 31.03.22. никада ништа нисам пописала а да ја нисам урадила нити на невиђено. Невероватно. Нестварно.

Мистификована занимања су ипак престижна. Размишњам да су то играчи Игре „Ухвати ме ако можеш“, што онда решава мистификацију због чега Смртници појма немају како да њихов живот буде једноставан и здрав. Смртник не зна шта је посао књиговође, ни шта је посао адвоката који опет шаље своје мажореткиње, ни колико дуго свештеник треба да пева, да таксиста има путеве без семафора и пречице које могу да скрате пут  иа 20 минута.(Када им се обратите, они су увек заузети са порезом/ рочиштима, са контролама или са побољевањима). И дакле, управо ти привилеговани и мистификовани послови су ослобођени употребе фискалних каса. Фантазија. „Кад порастем“ бићу књиговођа, адвокат, такситкиња јер свештеник не могу да будем. И тако се пријавих за курс преко нета за књиговођство од око 37 000 дин у три рате. Јер ништа не разумем. И осећам се лоше. Куриозитет: ако плаћате преко фирме, морате све од једном да платите а ако плаћате као Смртник можете и у три рате.

Сви помињани облици живота, локације, субјекти и објекти су фикција и наравно, немају везе са реалним животом:

Савет- Покушајте да сачувате свој унутрашњи душевни мир. Да не мислим да је образовање које смо добијали било мањкаво за круцијално- за рачуновођство. Или… Игра Ухвати ме ако можеш говори о много чему, онима који су обавешени, али и да Игра у свој својој патологији трансакција, престаје када изађете из ње, у ствари то је једини здрав начин функционисања- изаћи и не играти Игру.

Оставите одговор