TEKST: Dva starca, dve vlastohlepne ćerke i morija- peti deo, Književnost i čitanje- sedmi deo

Sva lica, događjaji i lokacije su fikcija i nemaju veze sa realnim svetom:

Budalesa je otišla kod Kneža. Kaže da se ona svo to vreme raspitivala o tom prostoru. Ovaj se, uobičajeno, iznenađuje. Ali kaže da Austrijanci- tj. taj jedan jedini-gazda, „su tu 15-20 godina“(?). Ma zašto si pravio budalu od Budalese, da li te to usrećuje, te igrice, kao saslušaš.

Dok se ovamo plaćaju računi za struju sa nekakvim nejasnim proračunima koji se dostavljaju uz račune za struju. To grejanje na radijatore je samo radnim danima pre podne, ostalim danima se svako dogreva u količini vremena koje provodi u prostoru, one kanc koje imaju svoja kupatila sa tuš kabinama i bojlerima, imaju dodatne energetske zahteve, i naravno, da celodnevna zagrevanja prostora su takođe na struju).

Tu je i Tetka koja kao čistačica ulazi u cenu radnog prostora, a koja povremeno izbaci smeće i to se zove čistačica. Tu je takođe i debeli zadrgli razbarušeni Teča koji se bahati i galami. Apsolutno porodična firma. Kakva porodica!

Sledećeg dana je neko krenuo da pravi galamu na zajedničkom zidu. Budalesa je pitala: na šta to liči, ovde ne moze da se radi, zašto to ne raditi uveče? Idi ti pa radi noću, odrezao je Teča. Ti- sada i Budačesa prelazi na „ti“, ne možeš tako da razgovaraš sa mnom, i vraća se u kanc. Teča dolazi, otvara vrata od kanc i galami, a osoba sa kojom Budalesa razgovara pita: da li Vam taj neko pravi problem? Onda Budalesa pita: jel hoćete da zovem policiju? „Zovi MILICIJU DA TE POČISTIM ODAVDE“. Zna Teča da ima apsolutnu podršku od Kneža. On povremeno dovede stručne manufakturce.

Sada je doveo lika da zameni sijalice i valjda je rešio da i on nešto, najzad i ipak, uradi: da oguli zidove sa pseudo zvučnom izolacijom u kanc broj 66 koju Teča naziva „apartman“. I zato je udarao u zid, i galamio i psovao, i tražio ključ od kanc broj 66 koji se nije nalazio ni kod portira.

Dragi dragi gazda Knež sa svojim Igrama. Knjigovođu A.L. je oterao tako što joj je dostavljao velike račine za struju. Ženu koja je pre Budalese iznajmljivla prostor-manipulacijama, koje su se i Budalesi dešavale. Jednostavno, Knež ima repertor zastrašivanja, ponižavanja, maltretirnja da izbaci zakupce koje bi da imaju ono što su pazarili.

U početku Budalesa je imala (prednji) prostor i „plus magacin“ za koji je plaćla 1 eu(za magacin). Onda je Budalesa besplatno radila sa ljudima koji su rekli da nemaju novaca, a za uzvrat su napravili tri ploče koje su zalepili na rupe koje su taj magacin povezivale sa ulicom.Onda je Budalesa zatvorila i sve ostale rupe u zidovima- možda se to zove gletovanje, i okrečila. Jer prvobino je taj zadnji prostor je bio tolika ruina da su A.L., Z.O., K.M., I.P., D.L. pitali Budalesu: kako je mogla da zakupi tako hladnu i promajnu rupu. U prvu prostoriju je Budalesa postavila lavabo sa protočnom vodom. U toku tog rada na tzv. magacin i kancelarija prostoru,

Budalesa je odlazila da obavesti i pita Kneža za dozvolu, da pita da li će možda da umanji neku kiriju? Ne, neće umanjiti kiriju ali je dozvoljeno da radi sve što hoće u smislu poboljšanja tog prostora. I da, rekao je Budalesi da joj neće dodati kvadrate magacina u cenu iznajmljivanja prostora jer je Budalesa od tog magacina napravila radni prostor- svojim sredstvima. Puno puta kasnije će se Budalesa pitati, da li to Knež, nju hoće da izbaci da bi sada taj prostor mogao da izda kao dve radne prostorije.

Dragi, dragi vremešni starčić, naivnog lica, koji bi zbog alkoholemije danju i noću, mogao odjednom da dobije svih 18 bodova i društveno koristan rad, ali ga tako sićušnog i naivnog lica, niko i ne smatra za opasnog.

I najzad, kako je to interesantno, Norveska ima stav prema unijama u kojima se nalazila, vodi računa o integraciji migranata. Kao i Švedska. Kako je to interesantno.

Tako pre neki dan priča  koleginica da napušta zemlju i ide u Norvešku, kaže, hoće tamo da počne kao useljenik, ovde će uvek biti građanin drugog reda. Interesantno. Skroz interesantno.

 

Оставите одговор