ТЕКСТ: „ Умри Боже, да Ти видим пратњу“/ Српско име Порфирије и јесу ли ктитори изнад монаха/ свешетеника/ Цркве/ љубљви/ националног идентитета

„ Монаха Саву и 10 шарпланинаца протерали из манастира, сада траже дом: Један је светски првак, чувају и децу. Портал Телеграф РС- Милијана Лесковац Најновије вести- чланак из 06.2022.

“ За ових годину дана, монах Сава и његови пси постали су више него познати, освојили титулу младог светског првака и државног првака, и били први у интермедиа разреду на европској изложби у Будимпешти.

Желео сам да спојим традицију и веру. Да расу шарпланинца, који важи за најбољег чувара, представим као део нашег идентитета. Желео сам да ово буде прича о љубави према животињама, а не о фиту и политици.

Овако за Телеграф.рс говори монах Сава, након што је са 10 шарпланинаца протеран из манастира Дубашница смештеног дубоко у планинском масиву Кучај. Тамо где су услови живота изузетно сурови и дивљи. И без сумње нису за свакога.

Причу о монаху и његовим псима, од којих је један постао државни и светски првак, па на неки начин и заштитни знак Дубашнице, прво нам је испричао Драган Бабић, власник одгајивачнице “Српски лав” који је пратио Савине успехе.

– Постали су запажени када су прошле године дошли на изложбу у Краљево и када су људи увидели синергију између монаха и пса. За ових годину дана, постали су више него познати, освојили и титулу младог светског првака и државног првака, и били први у интермедиа разреду на европској изложби у Будимпешти. Од свих титула и почасних назива, битно је то да је цела Србија и пола Европе чуло за Шарпланинац манастир Дубашница, да се у једном монашком скиту далеко од урбане па и сеоске средине гаје шрапланинци и да људи имају велику жељу да посете Дубашницу – наводи Драган.

Многи су, додаје, помагали оца Саву и његову вољу да истраје тамо “где је лепо да се оде на пар дана, али где су животни услови јако сурови”.

Није ни Сава седео скрштених руку. Борио се да Дубашница постане препознатљиво место, да се скит укњижи на СПЦ, да се огради простор где ће моћи да се гаје и пси и овце и козе. И где ће монаси имати жељу да се задрже дужи временски период – каже Драган.

Одлуком ктитора, Сава је крајем маја добио наредбу да се заједно са псима исели из Дубашнице. Према Драгановим речима, то нико није очекивао с обзиром на то колико је Сава уложио себе у Дубашницу.

– Да није тих паса, тешко да би било ко помислио да уопште оде тамо – закључује Драган.

На питање шта се десило, монах Сава одговара да нема прецизан одговор. Званично је, каже, избачен због паса, али он мисли да је посреди нешто друго.

– Не знам шта би могао бити прави разлог. Ово није профитабилна, нити политичка прича. Из манастирског угла, желео сам да кроз гајење те расе чувам традицију, да искажем наш идентитет. Пси су социјализовани и сјајни су чувари. Једну женку сам, бесплатно наравно, послао у Француску где чува децу са хендикепом. Људи су одушевљени, сваки дан шаљу снимке, њих стварно сви обожавају – прича Сава пуног срца о својим псима.

Како каже, чак је и градоначелник дао материјал с којим је тек требало да уреде простор око манастира, али избацивањем њега и паса све је то стопирано.

– Ово је дивљина. Пси су отерали вукове, једном су реаговали на медведа да ме упозоре. Чак су испраћали планинаре који су овуда прошли. Они нису могли да верују колико су пси добри и верни – додаје овај монах.

Захваљујући добрим људима, тренутно је, каже, смештен у кућици поред Бора и трага за манастиром који би га примио.

– Због паса сви нађу неки изговор. Мени то нема смисла. Пси су љубав и ту нема ништа што је у супротности са вером – каже он.

Управник канцеларије за информисање Епархије тимочке, коме овај манастир припада, протонамесник Зоран Голубовић одговорио је за Телеграф да ће се Епархија о овом случају огласити саопштењем данас или сутра, и није желео случај да коментарише телефоном.

Иначе, Драган је са неколицином мештана покренуо и акцију за помоћ шарпланинцима о којима Сава не може сам да брине. Отворен је рачун за помоћ са сврхом уплате “помоћ за шарпланинце”, прималац је Радиша Бакић, а рачун је 160-6000001378450-03.»