TEKST: O OVOME SE (ULGAVNOM) ĆUTI i NE preduzimaju se KAZNENE mere: Trovanje najverovatniji uzrok smrti 800 ptica kod Kikinde, a pronađene su i mrtve srne

“Autor: Vreme, RTV, BB. INFO . 13.03.2024. 06:50 > 07:03

Više od 800 mrtvih ptica pronađeno je početkom marta na oranicama sela Nakovo kod Kikinde.

Došlo je, do akutnog uginuća velikog broja ptica i to ne može da se dogodi čak i kada su u pitanju neke visokozarazne bolesti koje pogađaju ptice, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ružić za “Vreme” kaže da gaje sumnje da je u pitanju trovanje jer sve na to ukazuje.“Ono što smo nezvanično saznali jeste da su analize pokazale da nije u pitanju nekako virusno oboljenje. Analize su urađene još tokom prošle sedmice na Istitutu za veterinarstvo Novi Sad i one su pokazale da životinje nisu imale niti prisustvo virusa niti da se sumnja da su uginule od njega. Znači isključujemo prirodnu okolnost, a to je bolest, i onda nam ostaje, naravno, trovanje. Među uginulim pticama su bila 434 gačca, zaštićenih lovostajem, i 373 čavke koja je zakonom zaštićena vrsta“, kaže Ružić. On navodi da je došlo do akutnog uginuća velikog broja ptica i to ne može da se dogodi čak i kada su u pitanju neke visokozarazne bolesti koje pogađaju ptice kao što je virus Zapadnog Nila, ali posebno ptičiji grip. Za ovo doba godine virus Zapadnog Nila nije karakterističan, on se uglavnom javlja tokom leta, a ptičiji grip nije bolest koja napada ptice iz porodice vrana u značajnom broju. Kada je trovanje u pitanju, naglašava Ružić, već deset dana se čeka da se sazna šta je u pitanju. Međutim, kaže, to nije lako odrediti jer nažalost i na legalnom i na nelegalnom tržištu postoji ogroman broj preparata koji su toksični za kičmenjake kao što su ptice, te se mora raditi ciljana pretraga.

 Kod Kikinde pronađeno 19 uginulih srna

U ataru u okolini Kikinde proteklog vikenda pronađeno je 19 uginulih srna. Urađen je uviđaj, a istraga je i dalje u toku. Šteta je ogromna, pogotovo za ekostistem, budući da uginule jedinke ne mogu biti vraćene, prenosi Radio-televizija Vojvodine. “Našli smo 14 srna na relativno malom području. Urađen je uviđaj, neke su odnete na veštačenje da se vidi šta je uzrok uginuća. Evidentno je bilo da nisu nastradale tokom lova“, ispričao je Mladen Banjac, predsednik Lovačkog udruženja “Kikinda”. U gotovo istom periodu, u delu atara kod Banatskog Velikog Sela, u blizini granice sa Rumunijom, pronađeno je još pet uginulih srna. Lovci pretpostavljaju da je među uginulim životinjama bilo i trofejnih primeraka.

 Nakon trovanja vrana, populacija sova bi mogla biti ugrožena

Čak 700 upečatljivih ptica grabljivica, koje su ime dobile po karakterističnim čupercima u ušima, zimske mesece provode na drveću oko glavnog trga Kikinde, piše BBC.Međutim, lokalni ornitolozi upozoravaju da bi populacija sova mogla biti ugrožena, nakon što su poslednjih dana otkrili više od 800 mrtvih ptica na obližnjim poljima. Stručnjaci veruju da su ptice otrovane, piše BBC. Nijedna od mrtvih ptica nije bila sova dugouha. Uglavnom su to vrane i čavke, koje su lokalno zaštićene vrste. Ali one su od ključne važnosti za lokalni ekosistem i za sove dugouhe, koje su takođe zaštićene”.

Lični stav: Budalesa je srećna jer je niko ništa ne pita jer bi ona «pokačila da se suše» na bandere na Terzije vinovnike ovih groznih i opet groznih događaja.