TEKST: Neko mi je poslao: Usvajanje zakona roditelj- hranitelj

Da li ste znali? -Da jedan hranitelj u Srbiji prima platu, ide mu radni staž,osiguranje,ima sve benefite socijalne zaštite? (Hranitelj je osoba koja ne usvoji dete, već mu ga da centar za socijalni rad na čuvanje na odredjeno vreme, dok ga ne vrate roditeljima ili daju na usvajanje, potom mu se poveri drugo dete u većini slučajeva, zdravo je i pravo)

Da li ste znali? -Da NIJEDAN roditelj deteta sa 100% invaliditeta

(koji u svim drugim zemljama ima jasno definisan status (Roditelj-Negovatelj)

u našoj zemlji za državu “nije prepoznat”. Ovaj roditelj nakon 5. godina bolovanja,

nema nikakva primanja ako se ne vrati na posao, ne ide mu radni staž i nema benefite kao što je zdravstvena knjižica i osiguranje.

  • „ Nama dete ne dodeli czsr već naše meso,što je još teže, naša deca ostaju naša briga i ne idu na usvajanja jer koliko god da nam je teško fizicki i psihicki i dalje želimo da brinemo mi o njima, jer znamo da možemo najbolje da prepoznamo njihove potrebe.
  • Verovatno, gotovo sigurno neću moći da se vratim na posao jer nema ko da čuva moje dete, a to spada u “neformalne negovateljice”
  • u tom slučaju bila bih plaćena što brinem o njemu 24h (pričam u jednini, ovo bi važilo za sve majke dece sa 100% invaliditeta)
  • Nakon završene srednje škole, država ne daje apsolutno nikakvu potporu za njihov i naš dalji život. Gubi se usluga (lični pratioc) a to znači da je sve ponovo na roditeljima. Lični pratioc ima radno vreme, to bi značilo da on provodi vreme sa našim detetom/odraslom osobom, dok mi obavljamo naše poslove druge vrste“.

„ Zato nam je važna podrška gradjana naše zemlje, kako bi njihov život bio život a ne preživljavanje“.

„ Nacrt ovog zakona kako bi trebao da izgleda,stoji od 2016.godine u fioci skupštine. Za V.  budućnost , za budućnost sve dece i ljudi sa fizičkim i mentalnim invaliditetom jako je važno“.

https://www.peticije.online/usvajanje_zakona_roditelj_-negovatelj