TEKST: Dva starca, dve vlastohlepne ćerke i morija- sedmi deo, Književnost i čitanje- sedmi deo

Sva imena, likovi, radnje ili  prostori su slučajni i nemaju nikakve veze sa realnošću.

Neki dan vode Budalesu u Restoran, kad tamo- sedi Aleksandar Austrijski sa puno nekih mladih i drugih. Mora da je to partnerkina familija, razmišla Budalesa gledajući šarolik skup i njega koji je tu samo kao dekoracija na šlagu. Oni dođu u goste i zaborave da odu. U Austriji bi gosti morali sebi da plate hotel, ali Aleksanderova partnerka nije Austrijanka. Oh, znači zbog toga Aleksanderu treba soba za spavanje koju Budalesa ne može da dobije za ordinaciju. Jer Vu Ran se takođe udao a Knež rado štiti- istu družinu. I sada je- jasno. Vidi ko se sa kim druži, pričao je stric u Podgorici. Onda ćeš znati o čemu se radi. U međuvremenu je istaknut novi natpis gde je kao Vu Ran- „direktor“.

Sva imena, likovi, radnje ili  prostori su slučajni i nemaju nikakve veze sa realnošću.

Knjiga „Naga pred voljenim“- norveškog pisca Jan Vise-a između ostalog govori o nemuškarcima. Kad god neki nemuškarac ne može da uredi poredak u svojoj kući ili u svom životu ili najzad da poseduje ženu koju smatra da zaslužuje, on „potkači“ nedužne, ili zarati kao u ratu u Troji (- kako kaže Broj Jedan u stipu Alan Ford: onda kada smo išli da prosimo Helenu Trojansku). Takvih primera ima u pričama u pomenutoj knjizi. Primer mreže Lice Knjiga je čedan i lep primer o jednom mladom i zaljubljenom čoveku. Da. Ali primeri kada nesretno zaljubljeni nemuškarci naprave dobro drugima/ čovečansrvu/ komšijama je, na žalost, jako malo- filozofira Budalesa u sebi. Češće su tu ratovi, mućke, velikih razmera infekcije, krahovi bezi, inflacije… – opet Budalesa filozofira u sebi.

Radeći preglede za zapošljenje, nailazi Budalesa na lika koji je bio sveštenik ali se razveo i sada želi drugom da se oženi, što Crkva ne odobrava. Zato mora da počne da radi nešto drugo. Budalesa odlazi u Crkvu, sreće studenta Teologije i pita: jel moguće da vas u toj tamo tako posebnoj školi ne nauče da konrtolišete tako moćnu energiju? Student je izbegao odgovor.

Da li zbog toga nežene postanu Bogomoljke? Svakao je bez smisla.

Strašno. Besmisleno. Filozofira Budalesa.