TEKST: Aloja vera- moćna biljka

Tekst je sa portala Agromedija: Aloja vera: Kako je uzgajati u saksiji  Aloja vera je biljka poznata po svojim izuzetno lekovitim i umirujućim svojstvima. Stručnjaci su toliko fascinirani ovom biljkom, a jedna od njenih najvećih prednosti jeste pozitivno delovanje na vašu kožu.

Veliki listovi biljke aloja vere puni su gustog gela što je upravo ono što leči i umiruje kožu. Pored saveta o gajenju, slede i saveti kada je sve možete koristiti.

Mesto- Aloja vera biljke se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Međutim, postoje određena pravila i mere opreza koje bi trebalo da zapamtite. Ako odlučite da odgajate aloje na otvorenom, morate znati da se ona može smrznuti tokom zime. To znači da ćete morati da je unesete u neku prostoriju tokom ovog perioda.

S druge strane, ako uzgajate biljku u zatvorenom prostoru, pobrinite se da ima dovoljno sunčeve svetlosti. Alojama je potrebno od 8 do 10 sati indirektne svetlosti od sunca. Vodite računa kada je o tome reč,  jer ako je postavite direktno na izvor svetlosti, osušiće se i listovi će joj potamneti.

Zemljište- Ove biljke preferiraju suvo tlo poput kaktusa. To znači da možete da kupite kaktus i iskoristite njegovu zemlju ili napravite sopstvenu kombinaciju zemlje, peska i šljunka. Osim toga, pobrinite se da kontejner ili saksija u kojoj uzgajate svoju aloja veru ima drenažne rupe na dnu tako da ne zadržava vodu. Njihovi koreni ne vole da dugo stoje u vodi.

Zalivanje- Jedna od uobičajenih grešaka koju prave početnici koji gaje ovu biljku je preterano zalivanje biljke. Alojama nije potrebno mnogo vode. Zapravo, kada prvi put posadite svoju aloju u saksiju, dajte joj malo vremena da se koreni prilagode pre nego što počnete da je zalivate.

Ako joj dajete previše vode lako može doći do truljenja korena, a to je problem koji je teško prevazići kada se pojavi. Tlo biljke aloje treba ostaviti da se potpuno osuši pre nego što se opet zalije. Kada se zaliva, tlo treba temeljno natopiti i vodu treba ostaviti da slobodno iscuri iz saksije.

Sve dok su listovi vaše aloja vere debeli, savitljivi i hladni na dodir, dobar je znak da vaša biljka ima dovoljno vode. Ako listovi postanu tanki, lomljivi ili počnu da se uvijaju, biljci treba više vode. U svakom slučaju, tlo bi uvek trebalo da ima optimalnu vlažnost, ali ne previše!

Prostor- Aloja vera biljke treba da imaju dovoljno prostora za rast. One imaju kratke korene, ali čvrste i teške listove, što znači da ih treba prebaciti u težu i jaču posudu kada počinu da rastu. Ako aloja nema dovoljno prostora da raste ka spolja, ona će umesto toga početi proizvoditi mladice koje se kasnije mogu preneti u sopstvene saksije i dogajati kao nove biljke.

Načina upotrebe- Za šta sve koristimo ovu fantastičnu biljku:

1.Ublažava opekotine na licu- Aloja vera može pomoći kod svih tipova opekotina kože, posebno kod opekotina od sunca tokom leta. Ove moći aloje potiču od njenih sposobnosti hlađenja i protivupalnih svojstava koja mogu bukvalno mogu apsorbovati temperaturu kože koja je izgorela od sunca. Pored toga, ona je puna minerala, vitamina i antioksidanata koji ubrzavaju proces zarastanja kože. Sve u svemu, aloja će vam biti neophodna u letnjim mesecima. Mnogi losioni nakon sunčanja su na bazi upravo ove biljke, uglavnom zbog ovih karakteristika hlađenja. Međutim, ako imate priliku i mogućnost, koristite čisti gel iz njenih listova.

2.Ubrzava zarastanje rana i posekotina- Bilo da se radi o rani od bubuljice ili ste se slučajno posekli kuhinjskim nožem, aloja vera se može koristiti za brže zacelivanje. Ona ubrzava proizvodnju novih ćelija epitela i koža je apsorbuje čak i brže od vode. Tako je gel aloje savršen lek za rane i posekotine. Obnavljanjem ćelija kože oko rane i sprečavanjem odvijanja infektivnih procesa, aloja može duplo skratiti proces zarastanja rana. Dakle, kad god imate rane ili posekotine, pokušajte sa redovnim nanošenjem ovog gela.

3.Neguje lice- Još jedan način korišćenja aloja je vere je preko kreme za lice. Naime, ovaj gel se brzo apsorbuje u kožu i povećava sadržaj vode. Budući da aloe vera nije na bazi ulja, pa je tako odlična za ljude koji imaju problema sa masnom kožom i koji su skloni aknama. Aloja će hidrirati vašu kožu bez blokiranja pora. Kao takva, ona može se može koristiti kao krema za ljude koji često pate od hroničnih kožnih problema kao što su ekcemi i psorijaza. Rešava problem sa aknama- Pored svojih brojnih sredstava koje smo pomenuli ova biljka je veoma efikasno oružje koje se bori protiv akni. Osim što sprečava akne sa svojim protivuplanim delovanjem, aloja može sprečiti i stvaranje ožiljaka. Proizvodnja novih ćelija kože će se ubrzati, a vaša koža će postati čistija nego ikad.

4.Usporava proces starenjaKonačno, poslednja i možda najimpresivnija odlika aloja vere leži u njenoj moći da spreči starenje. Ova biljka sadrži mnogo različitih vitamina i antioksidanasa kao što su beta karoten, vitamin E, vitamin C i još mnogo toga. Ovi vitamini će nahraniti vašu kožu i povećati njenu vlažnost i elastičnost. Na taj način sprečava i umanjuje pojavu sitnih linija i bora.